Daleke destinacije

Bali

Bali je indonežansko ostrvo koje se nalazi između ostrva Java na zapadu i Lomboka na istoku. On je jedna od 33 provincije Indonezije sa provincijskim središtem Denpasarom (491.500 stanovnika 2002.) koji se nalazi na jugu ostrva. Na ostrvu većinski deo stanovništva čine indonežanski hinduisti koji inače predstavljaju manjinu u državi. Bali danas predstavljaju popularno turističko odredište. Ostrvo je bogato pirinčem, kokosovom palmom, kafom, pamukom i duvanom, pa je to roba koju najviše izvozi.


Dominikanska Republika

Dominikanska Republika (šp. República Dominicana) je država u Karibima, smeštena na istočne dve trećine ostrva Hispanjola, na kojem se graniči sa Haitijem. Hispanjola je drugo po veličini ostrvo Velikih Antila i leži istočno od Kube i Jamajke, a zapadno od Portorika. Glavni i najveći grad Dominikanske Republike je Santo Domingo. Južna obala se nalazi na oko 17° severne geografske širine, dok je severna na oko 19°. Klimatski uslovi se nešto razlikuju, kišna sezona na severu zemlje počinje krajem novembra i završava se krajem maja meseca, dok u južnom delu nešto više padavina ima u letnjim mesecima. Temperaturne razlike su male tokom cele godine, dnevni maksimum tokom leta ne prelazi 32-33 °C (avgust) dok se zimi kreće oko 24-25 °C (januar). Noćne temperature su niže za nekoliko stepeni i skoro nikada ne padaju ispod 18 °C.


Kuba

Republika Kuba (šp. República de Cuba) je država i arhipelag u severnim Karibima koji se nalazi između Karipskog mora, Meksičkog zaliva i Atlantskog okeana. Severno od Kube se nalaze Sjedinjene Američke Države i Bahami, na zapadu Meksiko, na jugu Kajmanska ostrva i Jamajka, a na jugoistoku Haiti. Ekonomija Kube se naglo razvija zbog turizma koji se svake godine sve više povećava. Sredinom 1990-tih, turizam je postao primarna grana ekonomije u Kubi. Klima Kube je tropska i pogodna za uzgoj šećerne trske. Srednja godišnja temperatura je 25°C, sa ekstremnim letnjim vrućinama i visokom vlažnošću vazduha, praćena vetrovima koji duvaju iz suptropskih zona ka ekvatoru. Veći deo godišnjih padavina (u proseku 1.320mm) izluči se tokom vlažne sezone koja traje od maja do oktobra.


Dubai

Dubai je jedan od najvećih emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Glavni grad ovog emirata se takođe zove Dubai i u njemu živi oko 1.241.000 stanovnika. Poznat je u svetu kao jedan od najatraktivnijih turističkih destinacija. U početku su građevine bile nešto skromnije da bi 1990ih godina počeli da se grade objekti koji bi mogli da se nazovu svetskim čudima. Jedan od takvih je hotel Al Arab, koji je zvanično najveći i najviši hotel na svetu, i ujedno jedini hotel sa 7 zvezdica. Ceo grad ima veliki broj luksuznih tržnih centara, a jedan od njih je toliko veliki da su u njemu smestili skijašku stazu. Danas je Dubai grad prestiža za veliki broj turista iz vrhova svetske elite.


Mauricijus

Republika Mauricijus je ostrvska država u jugoistočnom Indijskom okeanu, oko 855 km istočno od Madagaskara, 2000 km od istočne obale Afrike. Pored ostrva Mauricijus u sastavu republike se nalaze i ostva Sv. Brandon, Rodrigez, kao i ostrvska grupa Agalega. Klima na ostrvu je tropska, zime su tople i suve (maj-novembar), a leta vlažna i vrela (novembar-maj). Glavni i najveći grad je Port Luis, koji se nalazi na zapadnoj strani ostvar. Drugi veći gradovi su Kjurpajp, Rouz Hil, Katr Bone i Vakoa. Najpoznatije turističke destinacije se nalaze na severozapadnoj i severnoj strani ostva od kojih se ističe Grand Bej sa velikim brojem hotela.


Meksiko

Meksiko je država koja se nalazi u južnom delu Severne Amerike, između SAD na severu, Meksičkog zaliva na istoku, Belizea i Gvatemale na jugu i jugoistoku i Tihog okeana na zapadu i jugozapadu. Meksiko je klimatski raznolika zemlja. Klimatski se deli na tri visinska pojasa. Najniži tierra caliente (vruća zemlja) obuhvata tropske ravnice u istočnom primorju sa visokom temperaturom i velikom količinom padavina. Iznad tog vrućeg pojasa nalazi se tierra templada (umerena zemlja) sa umerenom klimom koja je povoljna za život i rad čoveka. Iznad 2.000 m je tierra fria (hladna zemlja) gde su godišnja doba, a naročito leto i zima, izrazita. Unutrašnje zavale i ravnice imaju karakterističnu kontinentalnu klimu sa toplim letima i hladnim zimama.


Sejšeli

Sejšeli su arhipelag od 115 ostrva u Indijskom okeanu blizu obala Afrike. Sva ova ostrva pripadaju državi Sejšeli (sejšelski kreolski Repiblik Sesel, fr. République des Seychelles, en. Republic of Seychelles). Glavno ostrvo je Mahe, i na njemu je glavni grad Viktorija. Centralna ostrva Sejšelskog arhipelaga su mikrokontinentalna i oslanjaju se na granitnu osnovu, što je jasno vidljivo na nekim od plaža. Ostala ostrva, kao Aldabra, najveće ostrvo arhipelaga, su koralna.


Singapur

Republika Singapur je ostrvska grad-država u jugoistočnoj Aziji na jugu Malajskog poluostrva. Nalazi se na 137 kilometara severno od ekvatora, južno od Maležanske države Johor i severno od Indonezije.Singapur ima tropsku klimu bez razlike u sezonama. Njegovu klimu karakteriše istovetna temperatura i pritisak, visoka vlažnost vazduha, i obilne kiše. Temperatura se kreće od 22 °C do 34 °C. u proseku relativna vlažnost je oko 90 procenata izjutra i 60 procenata posle podne. Tokom dužih pljuskova, relativna vlažnost često dostiže i 100 procenata.


Tajland

Tajland, službeno Kraljevina Tajland je država u jugoistočnoj Aziji. Na jugu izlazi na Tajlandski zaliv, deo Južnog kineskog mora. Graniči na zapadu s Mjanmajem, na severu i istoku s Laosom, na istoku s Kambodžom i na jugu s Malezijom. Planine zauzimaju severni i zapadni deo zemlje. Na severoistoku se nalazi brežuljkasto uzvišenje Korat koje reka Mekong deli od Laosa. Središnji deo zemlje zauzima široka dolina reke Čao Praja. Dolina predstavlja jezgro tajlandske države; ovde živi većina stanovništva. Tajlandu pripada i severni deo Malajskog poluostrva.